Therapie

Zie therapie als het opruimen van je kledingkast. Sommige kleding is bv te klein of te groot geworden, te oud, niet meer in de mode of versleten. Tijd om kleding weg te doen en nieuwe aan te schaffen. Zo werkt het ook in de menselijke geest; oa gedachten, ideeën, aannames, overtuigingen en ervaringen kunnen ook niet meer lekker 'zitten' of zelfs ernstig 'knellen' waardoor je mentaal niet meer fijn beweegt in het leven. Een psychodynamisch therapeut heeft geleerd om je te begeleiden en je bewust te maken van die mentale patronen. Als je eenmaal zicht hebt op bv een gedachte, aanname of overtuiging die jou niet meer past - terwijl die vroeger perfect paste! (een overlevingsmechanisme waar je echt wel heel dankbaar voor mag zijn!) - dan kun je er voor kiezen om hieraan te werken en deze uit je systeem te halen of te veranderen. Je kunt jezelf dan in een nieuw jasje steken.

Therapievormen

Het therapeutische werkveld waaruit ik handel wordt psychodynamische therapie genoemd. Psychodynamisch betekent dat de geest of ziel in beweging is. Vanuit deze visie, waar Sigmund Freud de grondlegger van is, bestaan er verschillende therapievormen. Een psychodynamisch therapeut benadert mensen vanuit een holistische mensvisie. Dit betekent dat je als mens in haar heelheid wordt gezien en benaderd. Naast het fysieke wordt ook gekeken naar mentale, emotionele, sociale en spirituele aspecten. Een psychodynamisch therapeut leert te werken op al deze niveaus. Naar gelang de persoon in kwestie en de problematiek of de hulpvraag wordt gekeken welke therapievorm of -vormen het beste past. Tijdens een sessie kan het gebeuren dat er meerdere methoden worden toegepast. De naam psychodynamica zegt het al; werken met de menselijke geest is een dynamisch proces. Als psychodynamisch therapeut io kan ik je oa begeleiden met:

  • Burn-out en stress
  • Trauma
  • Depressie
  • Futloosheid
  • Uiteenlopende angsten waaronder ook verlatings- en bindingsangst
  • Eenzaamheid             
  • Slaapproblemen
  • Verslavingen
  • Eetstoornissen
  • Dwangstoornissen
  • Verdriet en verlies (rouwverwerking)
  • Persoonlijkheidsproblematiek
  • Onzekerheid (zelfvertrouwen opdoen)
  • Beter te kunnen concentreren
  • Werkgerelateerde problemen
  • Zelfacceptatie
  • Mentale problematiek of (lichamelijke) gevoelens waar je zelf geen inzicht in hebt of weet wat het is

Aangeleerde therapievormen

De onderstaande therapievormen heb ik vanuit de 4-jarige opleiding tot psychodynamisch therapeut inmiddels aangeleerd.

Regressietherapie

Door middel van regressietherapie keer je terug in de tijd. Het is een vorm van psycho­therapie die zonder hypnose toegang verschaft tot het onder­­bewust­zijn. Daar­mee zijn de oor­zaken van de meest uiteenlopende problemen te verkennen zoals die op lichamelijk, psychisch of emotioneel vlak. Niet alleen in dit leven, want dit kan ook ontstaan zijn in een vorig leven. Contact maken in je onder­­bewuste geeft zeer snel inzichten en kunnen problemen relatief snel oplossen. Het is een inzichtelijke vorm van therapie wat leidt tot bewustwording. Vervolgens begeleid ik je ook in het renovatie- en integratieproces.

Deze therapievorm neemt meer tijd in beslag dan andere therapievormen. Een sessie duurt zo'n 1,5/2 tot 3 uur aangezien we grondig aan de oorzaak gaan werken.

Hypnotherapie

Hypnotherapie is het inzetten van hypnose - ook wel trance genoemd - als middel tegen mentale, emotionele en lichamelijke klachten. Je wordt door mij door middel van verbale communicatie en/of instrumentale klanken in hypnose gebracht. Wees ervan bewust dat je altijd controle houdt over jezelf. Eén van de visies over hypnotherapie is dat de patiënt onder hypnose gemakkelijker contact kan maken met het onderbewustzijn dan in het dagelijks leven het geval is omdat het rationele bewustzijn dat belemmert. Door contact met onbewuste gevoelens en ideeën krijgt de patiënt (meer) inzicht in de eigen behoeften en mogelijkheden. Met de verkregen informatie kan een proces van genezing in gang worden gezet.

Mindfullnes

Mindfulness is het bewust aandacht geven aan het huidige moment. Alle gedachten, emoties en lichamelijke gevoelens mogen er zijn. Het is de bedoeling deze niet te negeren, te verdrukken of te veroordelen. Nee. Observeer, omarm al deze belevingen en sta bewust stil bij deze sensaties. Bij mindfulness leer je om de onwenselijke en 'negatieve' gedachten en gevoelens te erkennen en vanuit dit acceptatieproces te beschouwen als voorbijgaande gebeurtenissen in plaats van feiten zodat je er gemakkelijker afstand van kunt nemen. Mindfulness helpt in het herkennen van automatische - soms onbehulpzame - patronen. Meer bewustwording in deze patronen kan leiden tot meer keuzevrijheid om automatische reacties te doorbreken. Mindfulness komt voort uit het boeddhisme.

Bio-energetica

Gedachten, overtuigingen en ervaringen ed kunnen nadelige effecten hebben op je lichaam. Denk maar eens aan bv een stressvolle periode waarbij je spieren kunnen gaan vastzitten of mentaal overspannen mensen die vaak last hebben van lichamelijke vermoeidheid. Er zijn veel manieren waarop mentale energie zich omzet in lichamelijke energie wat als wenselijk of juist als niet wenselijk kan worden ervaren. Aan de hand van bio energetische therapie - ook wel bio-energetica genoemd - kan de oorzaak van het probleem worden bestreden. Het zal je verbazen hoe effectief deze methode kan zijn.

Provocatie therapie

Provocatie therapie is een benadering waarbij de cliënt met humor wordt uitgedaagd om uit zijn of haar comfortzone te komen en zo tot zelfreflectie te komen. Provocatie therapie is een hele andere therapeutische benadering in vergelijking met andere soorten therapieën, maar helpt je dus eveneens inzicht te krijgen in jouw hulpvraag, problematiek en/of persoonlijke groei. Om deze therapievorm aan te gaan dien je goed tegen 'kritiek' te kunnen en over een gezond portie zelfspot en confronterend vermogen te beschikken. Deze vorm is wellicht zeer geschikt als je zelf (een beetje) lacherig tegenover therapie staat. 

Deze vorm van therapie heb ik tijdens mijn opleiding nog niet gekregen, maar ik weet van mezelf dat dit mij wel lekker ligt en ik hier vorm aan kan geven. Vandaar dat ik het al aandurf om zo aan de slag te gaan.

Therapie in de natuur

Ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die het fijn vinden om in de natuur sessies te doen. Bv wandelend of zittend in het bos of strand. Hellevoetsluis en Rockanje - waar ik bekend ben met mooie, rustige plekjes - zal ik als 'thuislocaties' aanhouden, maar een andere gebied is tegen een meerprijs ook mogelijk. De bovenstaande therapievormen kunnen, als de weersomstandigheden goed zijn, buiten zittend of liggend worden uitgevoerd. Voorwaarde is wel dat dit in een ongestoorde omgeving gebeurt, wij ons beiden comfortabel voelen en warm kunnen blijven. In combinatie met mijn werk als wildernisgids kan dit ook worden gedaan tijdens bv een meerdaags verblijf in de wildernis, maar daar zit dan wel een heel ander prijskaartje aan vast. Dit zal dan een vorm aannemen van, zoals de Native American's het zouden noemen, een Soul Retrieval of Vision Quest.

Sjamanisme

Sjamanisme komt niet in de opleiding voor, maar dit is wel hetgeen waar ik zelf de meeste affiniteit mee heb. Sjamanisme is een levenswijze die ik mijn hele leven al ervaar, maar vanaf mijn 23ste (na mijn mentale inzinking) pas bewust praktiseer. Vanaf die leeftijd ging ik workshops volgen, kreeg ik lessen van mijn sjamaan, heb ik inmiddels diverse literatuur gelezen en heb ik inmiddels zelfstandig vele, vele sjamanistische reizen gemaakt. Dagelijks check ik even bij mezelf in. Sinds 2020 geef ik workshops sjamanistisch reizen aan uiteenlopende groepen. Mijn doel is om de kennis en vaardigheden die ik tijdens de 4-jarige opleiding tot psychodynamisch therapeut opdoe (deels) te integreren met de kennis, vaardigheden en ervaring van het sjamanistisch reizen. Als leek denk je wellicht 'wat een zweverig gedoe', maar in mijn beleving bestaat er geen aardsere geestelijke ontwikkeling van de mens dan het sjamanisme. Een voorbeeld van een beleving die je van uit het sjamanistisch reizen kunt hebben; herinner je je weleens een droom? Ja? Het is qua beleving niet heel veel anders, maar met één groot verschil; je blijft met je aandacht op de grens van de 'droom- en waaktoestand' aanwezig en hebt daarbij een vraag of intentie. Zodoende kan jouw krachtdier - die niets anders is dan onvoorwaardelijke liefde die je zelf bent en dus vrij is van oa angst, wrok, overtuigingen, etc - een zuiver antwoord of inzicht geven.

Inmiddels ben ik erachter gekomen dat zelfhypnose en het sjamanistisch reizen nagenoeg hetzelfde zijn. Het enige verschil is eigenlijk dat een sjamanistische reis een uitgebreid traditioneel en spiritueel openings- en afsluitingsritueel heeft. Tijdens een ritueel verander je de energie in én om jezelf heen wat een bepaalde kracht geeft; denk maar eens aan je eigen ochtendritueel. En juist omdat zo'n sjamanistisch ritueel met rituele voorwerpen en klanken al eeuwenlang worden gehanteerd geeft het zo'n enorme kracht en een absolute meerwaarde. De poorten van het onderbewustzijn worden zodoende beter geopend en - heel belangrijk - ook heel goed afgesloten.

Sjamanistisch reizen

Sjamanisme is het oudste en meest oorspronkelijke pad van geestelijke ontwikkeling dat de mens kent. Een sjamaan is in staat om naar de geestenwereld toe te gaan of - zoals wij het vaak noemen - naar een veranderde staat van bewustzijn of trance. Daar werkt hij op zielsniveau door even één te worden met het onderbewustzijn van een cliënt zodat de innerlijke balans kan worden hersteld. Tijdens het sjamanistische reizen leer je zelf naar die veranderde staat van bewustzijn te 'reizen'. Het is dan mogelijk om je eigen krachtdier te ontmoeten. Jouw krachtdier is feitelijk de onvoorwaardelijke liefde die in jou huist en is vrij van angst, jaloezie, trauma en dergelijke en daardoor in staat om een zuiver antwoord op jouw vragen te geven. De minimale sessie duur van het sjamanistisch reizen is ongeveer 3 tot 4 uur aangezien je meteen drie reizen ondergaat.

Sjamanistische healing

Sjamanisme is de oudste vorm van religie en geneeskunde waarbij de mens in de eerste plaats wordt gezien in relatie met de natuur, andere levende wezens en het geheel van zichtbare en onzichtbare krachten. Is het evenwicht daarin verstoord dan wordt de hulp van een sjamaan ingeroepen. Een sjamaan is in staat om in een veranderde staat van bewustzijn of trance naar de geestenwereld toe te gaan. Daar werkt hij op zielsniveau door even één te worden met het onderbewustzijn van de cliënt zodat de innerlijke balans kan worden hersteld. Een sjamaan geneest niet, maar herstelt de harmonie. Het is vervolgens aan de cliënt om deze zelf in stand te houden. Een sjamanistisch healing wordt aangeraden als je heel erg uit balans bent en zelf niet in staat bent om aan je persoonlijke problematiek te werken.

Nog niet aangeleerde therapievormen

De onderstaande therapievormen heb ik vanuit de 4-jarige opleiding tot psychodynamisch therapeut nog geen fysieke lessen in gevolgd. Wanneer ik deze vormen wel heb aangeleerd en ik voel mij vertrouwd om hiermee aan de slag te gaan dan zal ik deze onderstaande informatie naar boven op deze pagina verplaatsen. Het kan uiteraard zijn dat ik besluit om met een bepaalde therapievorm niet te gaan werken omdat ik er geen affiniteit mee heb. Dan zal ik de betreffende informatie verwijderen. Coaching, wat ook vanuit de opleiding wordt aangeleerd, valt niet direct onder therapie, maar om persoonlijk vooruit te komen dien je vanuit de filosofie van de opleiding en ook die van mij, toch eerst even het verleden in te duiken. Vandaar dat coaching ook op deze pagina wordt vermeld.

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

NLP staat voor Neurolinguïstisch Programmeren en is een wereldwijd toegepaste methode voor persoonlijke ontwikkeling en communicatie. NLP wordt succesvol gebruikt in het onderwijs en het bedrijfsleven, in trainingen en bij coaching. NLP gaat niet over de inhoud, maar over de structuur van communicatie.

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing - afgekort EMDR - is een therapeutische methode om de impact van nare gebeurtenissen zoals bv een ernstig verkeersongeval of een geweldsmisdrijf te verminderen. Door bilaterale stimulatie, zoals oogbewegingen of tikken tijdens een emotionele herbeleving, worden traumatische herinneringen verwerkt. Het zorgt ervoor dat je minder last hebt van angst, verdriet, schaamte of schuld. Tevens worden cognitief de negatieve overtuigingen vervangen door positieve overtuigingen. Zo kan je je weer vrijer voelen en meer genieten van het leven.

Innerlijk kindwerk

Met behulp van de methode innerlijk kindwerk gaan we terug naar jouw kindertijd. Je maakt contact met ervaringen die je als kind hebt gehad. Bv beperkende overtuigingen die door jezelf of anderen zijn opgelegd, belemmerende associaties, opgelopen trauma en uiteenlopende gedachten - die veelal gepaard gaan met gevoelens en bepaalde handelingen - en die als volwassene onbewust nog in je leven aanwezig is.  Dit kan worden ontrafeld door er met jouw huidige volwassen bewustzijn naar te kijken, te beleven, inzicht te verwerven en ze zodoende een nieuw plekje in je bewustzijn kan geven. Zo kan je jezelf verlossen van allerlei barrières die je als kind hebt opgelopen en hierdoor hernieuwd en bewuster met de betreffende situaties om kan gaan.

Systemisch werk (oa familie-opstellingen)

Systemisch werk berust op het idee dat we allemaal deel uitmaken van groepen - ofwel systemen - en hoe jij binnen al die systemen (onbewuste) patronen, gedragingen en dynamieken hebt ontwikkelt die bepalen wat jouw plek is. Zo'n systeem ontstaat al vanaf je geboorte, namelijk je familie. En later ontstaan er ook eventuele andere systemen zoals bv op school, je vriendengroep, op een vereniging en je werk. Simpelweg op plekken waar groepsvorming plaatsvindt. Door te weten hoe jij jouw plek binnen een systeem hebt verworven kan je dus inzicht krijgen in patronen van allerlei aard. Systemisch werk is een manier waarop je op een eenvoudige manier en op afstand naar jouw eigen systemen kan kijken. Ik vind het wonderbaarlijk hoe duidelijk situaties kunnen worden als je op afstand naar een systeem kunt kijken. 

Psychosomatische therapie

Psychosomatiek verwijst naar de wisselwerking tussen de geest (psyche) en het lichaam (soma) waarbij psychische factoren invloed kunnen hebben op lichamelijke gezondheid en andersom. Een belangrijk aspect van psychosomatiek is het begrip dat emotionele, cognitieve en gedragsmatige factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan, verloop en behandeling van lichamelijke aandoeningen. Het omvat het onderzoeken van de relatie tussen stress, emoties en lichamelijke symptomen zoals pijn, spijsverteringsproblemen, hartkloppingen en andere symptomen die niet volledig verklaard kunnen worden door lichamelijke oorzaken. Psychosomatische therapie richt zich op het identificeren en aanpakken van onderliggende psychologische en emotionele factoren die bijdragen aan lichamelijke klachten. 

Voice Dialogue

Voice Dialogue is een therapeutische werkvorm die zich richt op het verkennen en begrijpen van de verschillende delen of ‘stemmen’ van de cliënt. Een belangrijk aspect hiervan is dat een cliënt bestaat uit verschillende ‘ikken’ of ‘deelpersoonlijkheden’ die elk unieke eigenschappen, overtuigingen en behoeften hebben. Voice Dialogue moedigt de cliënt aan om bewust contact te maken met deze verschillende delen van zichzelf. Een ander aspect is het cultiveren van een houding van acceptatie en nieuwsgierigheid ten opzichte van alle delen van het zelf, zonder oordeel. Deze therapievorm maakt gebruik van technieken zoals gesprekken tussen de verschillende delen en visualisatie oefeningen om bewustzijn te vergroten en integratie te bevorderen.

Rationeel Emotieve Therapie (RET)

RET benadrukt de relatie tussen irrationele overtuigingen en emotionele problemen. Niet de externe gebeurtenis, maar de interpretatie van die gebeurtenis is bepalend voor onze emotionele reacties. Uitdagen en herstructureren van irrationele overtuigingen die leiden tot emotionele problemen, zoals angst, depressie en woede. Door cognitieve herstructurering worden nieuwe, positieve gedachten en gedragspatronen ontwikkeld. Bevordering van zelfacceptatie, zelfbewustzijn en emotionele veerkracht door het veranderen van disfunctionele denkpatronen.

Relatietherapie

Relatietherapie, ook wel gezinstherapie genoemd, is een vorm van therapie die probeert een relatie tussen twee mensen te verbeteren. Jullie kunnen voor deze therapievorm kiezen voor vraagstukken of problematiek waar jullie samen niet uitkomen. Onderzoek toont aan dat relatietherapie een slaagkans van 75% heeft. Dit betekent dat 3 van de 4 stellen na de therapie weer een fijnere band en verbetering ervaren.

Coaching

Het doel van coaching is om de prestaties, tevredenheid en het welzijn van de cliënt te verbeteren, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Coaching is gericht op het ondersteunen van de cliënt bij het bereiken van zijn persoonlijke en professionele doelen. Het omvat het stellen van doelen die specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn (SMART-doelen), om het coaching proces richting te geven. Coaching moedigt verantwoordelijkheid en zelfsturing aan bij de cliënt, terwijl de coach fungeert als een partner in het proces van groei en ontwikkeling. Coaching wordt toegepast in verschillende contexten, zoals loopbaancoaching, leiderschapsontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap. En ja, tijdens coaching duiken we ook even het verleden in zodat hetgeen wat jou eerder weerhield of tegenhield aan te kunnen pakken en te veranderen.

"Wanneer je je uitreikt en andere mensen aanraakt, maakt het niet uit of je het therapie, onderwijs of poëzie noemt."

Audre Lorde