Hoe ziet mijn eerste opleidingsjaar eruit?
Ik volg de 4-jarige opleiding psychodynamisch therapeut bij de Academie voor Psychodynamica. Tijdens mijn 1ste jaar worden de volgende onderwerpen behandeld:
- communicatie
- mindfulness
- bio-energetica
- hypnotherapie
- regressietherapie
- innerlijk kind werk
- rationeel emotieve therapie (RET)
- voice dialogue
- systemisch werk
Als psychodynamisch therapeut in opleiding dien ik het geleerde zo snel mogelijk in de praktijk te brengen en dien ik dit 1ste opleidingsjaar direct al met 4 cliënten te werken. Met elke cliënt dien ik 4 sessies te houden waarvan een sessie 1 tot 1,5 uur duurt (zie hier verder voor de uitgebreide werkwijze en de tarieven). Dit is een vereiste om dit opleidingsjaar te kunnen slagen. Wij worden hierop uiteraard goed voorbereidt. Hieronder heb ik uitgebreid beschreven hoe mijn opleidingstraject tijdens het eerste jaar eruit ziet.
Onze klas is 22 personen groot. Tijdens de lessen:
- is er een leraar of lerares aanwezig die de lessen verzorgt van het betreffende onderwerp.
- is daarbij 1 tot meerdere stagiaires (soms wel 5!) aanwezig.
- hebben wij twee vaste klasmentoren die tijdens alle lessen aanwezig zijn.
Eén van deze klasmentoren is onze vaste aanspreekpunt. Tijdens de lessen nemen we de kennis en vaardigheden tot ons en hiermee gaan we aan de slag. Vaak in groepjes van twee of drie studenten en een supervisor (de leraar of lerares, klassenmentor of stagiaire) erbij. De rolverdeling van de studenten is dan als volgt; een cliënt, een therapeut en wanneer we met z'n drieën zijn een observator. En dit rouleert zodat een ieder elke rol op zich kan nemen. De hulpvraag die de cliënt inbrengt kan je echter niet als een rollenspel zien, want we brengen casussen in die daadwerkelijk in ons leven aanwezig zijn. Als student ondergaan we dus zelf therapie. Dit leidt ertoe dat onze gevoelige snaren worden aangeraakt en daarmee ook een therapeutisch proces in ons in gang wordt gezet. De één laat zich hier natuurlijk sneller in mee gaan dan een ander, maar voor mij geldt dat ik mezelf lekker laat gaan ;-) Na een sessie evalueren we dit waarbij we elkaar van scherpe feedback voorzien, want hoe directer en eerlijker, hoe meer we kunnen leren. We geven elkaar echt een intensief leermoment mee. Ik vind het heel bijzonder en mooi om dit in zo'n grote groep van diverse mensen in vertrouwen met elkaar te mogen delen. Maar we moeten uiteraard meer doen. Samengevat ziet mijn 1ste leerjaar er als volgt uit:
- 2 volle lesdagen per maand waarvan de laatste maand zelfs 4 dagen
- onze klas is onderverdeeld in 4 intervisiegroepen. Mijn intervisiegroep bestaat uit 5 personen en over het gehele opleidingsjaar dienen we 12x samen te komen op de geleerde kennis en technieken met elkaar te oefenen. Dat betekent dus iets meer dan 1x per maand samen komen.
- van deze intervisie bijeenkomsten dienen wij dit 2x onder toezicht te doen van een supervisor wat supervisie wordt genoemd.
- als cursist dien ik 4 therapiesessies bij een afgestudeerd psychodynamisch therapeut te ondergaan zodat wij leren hoe het is om in therapie te zijn. Na de laatste sessie dien ik hiervan een samenvattingsverslag te maken.
- elke week dien ik 6 tot 8 uur huiswerk te verrichten zoals boeken lezen en bestuderen die veelal worden ondersteund door filmpjes met opdrachten.
- dit jaar dien ik met 4 cliënten te werken. Met elke cliënt dienen er 4 sessies te worden gedaan. Hiervan is 1 intakegesprek met vervolgens 3 sessies. Een intake en sessie duurt 1 tot 1,5 uur.
- Bij de 1ste cliënt dien ik van elke sessie een samenvattingsverslag te maken en aan het einde een samenvattingsverslag. Van elk verslag ontvang ik uitgebreide feedback van mijn mentor.
- Bij de overige 3 cliënten die ik alleen een samenvattingsverslag te maken. Van deze eindverslagen ontvang ik uitgebreide feedback van mijn mentor.
- uit eigen initiatief houden wij - de intervisiegroep waar ik in zit - ook 1x per maand een online bijeenkomst zodat wij kunnen brainstormen over diverse leringen.
- ook bestaan er twee WhatsApp groepen; één van de gehele klas en één van onze intervisiegroep waarin wij brainstormen, ideeën delen, feedback vragen en delen en andere relevante kennis, weetjes, filmpjes, etc. met elkaar delen.
- ook dienen wij een jaarthema in acht te nemen en deze verwerken in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Mijn POP is bruikbare kennis en vaardigheden die ik tijdens deze opleiding tot psychodynamisch therapeut opdoe integreren met de kennis, vaardigheden en ervaring die ik heb met het geven van workshops sjamanistisch reizen, maar ook met de kennis die in het boek ‘Leven en lessen van de sjamaan Joska Soos’ staat vermeld wat mij meteen zo eigen voelde. Tevens wil ik mijn kennis vergroten over de symbolische taal die zich in dromen, visioenen en meditaties/sjamanistische reizen kunnen aandienen. Dit diende ik uit te werken in:
- huidige situatie
- gewenste situatie
- acties in activiteiten
- acties in tijd