Mark Burg

Mijn naam is Mark Burg, 48 jaar, vader van twee kinderen en wonend in Rockanje. Van beroep ben ik wildernisgids en survivalexpert - sinds 2007 eigenaar van Wildernisschool Outback - en dus nu ook psychodynamisch therapeut in opleiding. Al jaren speel ik met de gedachte om mijn huidige werk te combineren met therapeutisch werk. Ten eerste omdat ik hier veel affiniteit mee heb. Ten tweede omdat ik heb ervaren dat door in de natuur aanwezig te zijn een positieve invloed heeft op de psyche van de mens. Echt een medicijn! Echter besef ik dat een praktijkruimte onmisbaar is waardoor zowel therapie buiten als binnen dus mogelijk is. Om de juiste kennis en vaardigheden op te doen heb ik dus besloten een erkende post-hbo opleiding psychodynamisch therapeut te volgen. Het therapeutische vak is voor mij echter niet onbekend aangezien ik al 2,5 jaar als psychomotorisch therapeut op de psychiatrie van het Erasmus MC in Rotterdam heb gewerkt.
Mijn huidige werk lijkt wellicht mijlenver weg te staan van de opleiding die ik momenteel volg, maar dat is op sommige momenten zeker niet het geval. Ik ben het hele jaar door met groepen aan het werk in vaak onherbergzaam terrein wat fysiek en - vooral voor de beginner - mentaal zware ondernemingen zijn. Kou, natte kleding en schoeisel, hitte, honger, slechte nachten, mentale en fysieke vermoeidheid, etc. zorgt ervoor dat deelnemers dus zowel fysiek als mentaal op de proef worden gesteld. Ze zijn uit hun comfortzone, ervaren enige mate van stress en dan komt er weleens persoonlijke problematiek omhoog zoals bv PTSS, trauma's, paniekaanvallen, angsten, ernstige faalangst, onzekerheid, etc. Op dat moment dien ik daar - voor zover het wordt toegelaten dor diegene en mogelijk is binnen een groepsactiviteit - als leider van de groep toch mee om te gaan en proberen de persoon in kwestie te begeleiden om weer tot zichzelf te laten komen. Om een paar voorbeelden te noemen:
- iemand die tijdens een verblijf in onherbergzaam terrein hevige onweer meemaakt en volledig in paniek raakt.
- vrouwen die vroeger zijn aangerand of verkracht en niet alleen door de wildernis durven te lopen.
- personen met PTSS die triggeren op bepaald indrukken, beelden, geluiden, woorden of zelfs geuren.
- en wat ik ook al zo vaak heb gehoord dat mensen met de overtuiging rondlopen dat ze het niet kunnen. Ernstige faalangst hebben wat hun hele zijn op dat moment beïnvloedt. Wat opvalt is dat de oorzaak vaak bij één of beide ouders ten grondslag ligt.
- personen die in een burn-out zitten of er net uitkomen (vaak zijn mensen met deze problematiek erg open over hun situatie wat ervoor zorgt dat er soms interessante kampvuur gesprekken plaatsvinden).
- rouwverwerking van allerlei aard zoals een huwelijk of relatie die net is gestrand, een dierbare is verloren of zelfs een dierbare verliest terwijl wij in de outdoors actief zijn.
- angst van allerlei aard zoals voor insecten, wilde dieren (denk aan de aanwezigheid van slangen, beren, etc.), noodweer, etc.
- innerlijke en fysieke reacties op (het afkicken van) een verslaving; en dan bedoel ik niet alleen soft- of harddrugs mee, maar bv ook een tabaks- en koffieverslaving
Ik neem dan een therapeutische rol aan door - zover het dus wordt toegelaten - hierover in gesprek te gaan. Echter is de setting er niet naar om op zo'n moment langdurige persoonlijke aandacht te geven, want ik dien ook nog rekening te houden met andere deelnemers in de groep. En steeds vaker betrapte ik mezelf erop dat ik hier wél langer bij stil had willen staan. Iedere keer weer de interesse om hiermee meer aan de slag te gaan. Ik ben ontzettend dankbaar dat verreweg de meeste deelnemers open en eerlijk zijn over hun mentale toestand door dit aan te geven via een inschrijfformulier, want dat maakt het voor mij zoveel makkelijker. Ik kan daar dan rekening mee houden en - mocht iemand ineens worden getriggerd - dan weet ik wat de eventuele oorzaak kan zijn en kan ik er goed op anticiperen.
Mijn therapeutische ervaring
Van november 2004 t/m mei 2007 heb ik precies 2,5 jaar in een psychiatrie gewerkt als psychomotorisch therapeut (PMT-er) in het Erasmus MC in Rotterdam. Van therapie met de patiënten van de open en gesloten afdeling tot aan de gesprekken zoals de dagopeningen met het behandelteam - waarin een psychiater, psychologen, ambulante hulpverleners, diverse zorgpersoneel en het therapeutenteam aanwezig waren - en het schrijven van patiëntverslagen leerde ik ontzettend veel. Maar er is meer in mijn leven gebeurd dat relevant is voor dit vak:
- in 2024 begonnen met een 4-jarige opleiding psychodynamisch therapeut.
- in 2020 begonnen met het geven van workshops sjamanistisch reizen.
- de doelgroep waar ik van november 2004 t/m mei 2007 als psychomotorisch therapeut in de psychiatrie van het Erasmus MC mee heb gewerkt was met het ziektebeeld eerste psychose en schizofrenie.
- vanaf augustus 1999 vele workshops sjamanistisch reizen gevolgd en uiteindelijk een interne sjamanistische opleiding bij mijn leraar aangegaan die tot op de dag van vandaag nog steeds gaande is.
Minder relevant, maar waar ik toch aardig wat momenten heb gekend waarbij ik mijn therapeutische vaardigheden - die ik eerder had opgedaan - heb ingezet:
- officieel vanaf 1 januari 2007 als zelfstandige werkzaam in mijn bedrijf Wildernisschool Outback als wildernisgids en survivalexpert waar ik zeer uiteenlopende groepen mee de wildernis in neem voor uiteenlopende specifieke doelstellingen. Met bv groepen jongeren die als diagnose autisme hebben om hun zelfvertrouwen te vergroten tot aan miljonairsclubs voor leiderschapstraining. Bij elke onderneming is bushcraft en survival het palet van waaruit ik werk.
- vanaf september 1999 t/m eind 2010 gewerkt voor diverse organisaties als buitensportinstructeur, zeilinstructeur, divemaster en reisleider waarbij ik diegene was die de bijzondere of uitdagende groepen kreeg vanwege mijn affiniteit.
Mijn filosofie tov persoonlijke problematiek en therapie
Mentale strubbelingen is mens eigen. Zelfs als je zo'n harmonieuze opvoeding hebt gehad kunnen er situaties ontstaan waardoor je met een innerlijke conflict te maken kunt krijgen tenzij je zo'n rotsvast geloof of overtuiging hebt dat alles wat in het leven gebeurt goed is en daar vrede mee kunt hebben. Toch heeft ieder mens zijn of haar mentale breekpunt en - eenmaal in zo'n situatie - gaat iedereen daar anders mee om. Waar sommigen ogenschijnlijk geen hinder van mentale klachten in hun leven ondervinden, kunnen anderen daar wel last van hebben. Ik draag de overtuiging in mij dat veel mensen hun mentale problematiek te boven kunnen komen. De één echter sneller dan de ander. Wil dit zeggen dat ik denk dat je voorgoed vrij van klachten kan zijn? Ja en nee. Sommigen kunnen hun psychische uitdagingen achter zich laten terwijl anderen dat niet kunnen, maar dat het wel veel dragelijker kan worden. Therapie kan hierbij helpen. Daarbij draait het niet per se om wie de mens achter de therapeut is, maar over welke vaardigheden een therapeut beschikt. Een therapeut dient zeer nieuwsgierig en onderzoekend naar je te zijn en probeert jou vragenderwijs tot inzichten te laten komen. Belangrijk is om zelf de wilskracht te hebben om eraan te werken. Dat je bereidt bent om jezelf innerlijk te onderzoeken. Probeert - met geduld en door aardig voor jezelf te zijn - tot inzichten te komen. Jezelf daarvoor de tijd te gunnen. En niet opgeeft. Zo'n proces zal hoogstwaarschijnlijk gepaard gaan met ups en downs, want zo gaat het helaas vaak als er aan innerlijke patronen en overtuigingen wordt gewerkt.
Mijn doelstelling
Mijn doelstelling is om tot de kern van jouw hulpvraag of problematiek te komen. Jou tot inzichten te laten komen zodat je zelf antwoord kunt geven op jouw hulpvraag en bij eventuele psychische klachten daarmee beter kunt omgaan zodat het kan verminderen of wellicht zelfs helemaal kan verdwijnen. In dit proces zul je mij nooit horen zeggen hoe bepaalde zaken in elkaar zitten, want deze ontdekkingen dien je zelf te doen. Ik kan je wel leiden tot deze ontdekkingen door middel van technieken, vaak geuit in vraagstellingen. Ik probeer je handvatten mee te geven zodat je ook buiten de sessies actief verder kunt gaan met jouw hulpvraag. Mijn filosofie is dat alle antwoorden in jou liggen verscholen, maar dat het heel beangstigend of moeilijk kan zijn om daar te komen, simpelweg omdat je dat wellicht niet hebt geleerd. Ik kijk erg uit naar onze eventuele sessies en hoop je te kunnen bijstaan op de weg naar jouw innerlijk antwoord.